Kannanotto liikunnan ja urheilun rahoituksen turvaamiseksi

3.9.2020

Kannanotto 1.9.2020

 

Liikunnan ja urheilun rahoitus ei saa olla liiaksi riippuvainen rahapelaamisesta

Liikunnan ja urheilun rahoitus on ennennäkemättömässä vaarassa. Valtionvarainministeriön julkaiseman budjettiesityksen mukaan rahoitus laskisi 40 miljoonaa euroa, eli noin neljänneksen koko valtion liikuntabudjetista. Tämä tarkoittaisi vaikeuksia kaikkien liikunnan osa-alueiden rahoituksessa kuntien liikuntatoimesta liikuntapaikkarakentamiseen ja liikuntajärjestöjen avustamiseen. Hallituksen on löydettävä syksyn budjettiriihessä keinot rahoituksen pelastamiseen. Rahoitus on turvattava, jotta liikunta ja urheilu voivat tuottaa jatkossakin terveyttä, yhteisöllisyyttä ja elämyksiä.

Pohjois-Karjala on hyötynyt rahapelivaroista kanavoituneesta liikunnan rahoituksesta esimerkiksi liikuntapaikkarakentamisen tukien, seuratukien sekä järjestöjen toiminta- ja kehittämistukien muodossa. Esimerkiksi vuonna 2020 Pohjois-Karjalan kunnat saivat liikuntapaikkarakentamisen tukea 2 830 000 euroa ja urheiluseurat valtakunnallista seuratukea 82 500 euroa.

Liikunnalla ja urheilulla on huomattava merkitys koko yhteiskunnalle. UKK instituutin johtaman selvityksen mukaan liian vähäinen liikunta aiheuttaa yhteiskunnalle vähintään kolmen miljardin kustannukset. Liikunnan lisääminen on yhteydessä käytännössä kaikkien suurten kansansairauksien ehkäisyyn - oli kyse tuki- ja liikuntaelinsairauksista, sydän- ja verisuonisairauksista tai jopa mielenterveysongelmista. Huippu-urheilu puolestaan on avaintekijä suomalaisten yhteenkuuluvuudessa ja elämyksissä. Noin neljä viidestä suomalaisesta pitää kansainvälistä urheilumenestystä tärkeänä tai erittäin tärkeänä.

Rahapelivoittovarojen odotetaan laskevan ensi vuodesta alkaen merkittävästi, jopa kolmanneksella. Liikunnan ja urheilun yhteiskunnallinen merkitys ei ole mitenkään sidoksissa rahapelaamiseen. Tästä syystä rahapelituottovarojen menetystä tulee kompensoida yleisistä budjettivaroista. Hallitusohjelmassa on myös sitoumus kompensoida arpajaislain muutoksesta aiheutuva veikkausvoittovarojen lasku. Tämä on tärkeä lupaus, jonka hallitus on antanut myös liikunnalle – yli miljoonan ihmisen kansanliikkeelle.

Liikunnan ja urheilun rahoitusongelma on ratkaistavissa. Tavoitteena on päästä tilanteeseen, jossa meillä on näkymä vahvistuvasta ja elinvoimaisesta liikuntakulttuurista. Se tuottaa menestystä, hyvinvointia ja iloa kaikille. Liikunnan ja urheilun rahoituksen turvaaminen on yhteinen asia.

 

Pohjois-Karjalan Liikunta ry

Jorma Huttunen, puheenjohtaja

Pasi Majoinen, vs. aluejohtaja

 

Puh. 0400-920237

www.pokali.fi

www.liikunnanaluejarjestot.fi