Vuoden 2022 Move!-mittausten tulokset julkaistu

20.12.2022

Peruskoulun 5.- ja 8.-luokkalaisten fyysisen toimintakyvyn Move!-mittaustulokset julkaistiin 14.12.2022. Tulokset ovat pysyneet vuoden 2021 tasolla, joka tarkoittaa noin 40 prosentilla oppilaista olevan haasteita toimintakyvyn osalta arjen jaksamisessa.

 

Alueelliset erot ovat merkittäviä niin kuntien kuin hyvinvointialueiden välillä. Kaupunkimaisissa kunnissa on vähemmän oppilaita maaseutumaisiin kuntiin verrattuna, joiden fyysinen toimintakyky on tasolla, joka voi vaikeuttaa arjessa jaksamista. Tähän voi vaikuttaa esimerkiksi se, että kaupungeissa on enemmän liikkumis- ja harrastusmahdollisuuksia kuin maaseudulla. Maaseudulla myös välimatkat ovat pitkiä ja kuljetusoppilaita on enemmän.

 

Move!-mittauksissa mitataan kuudessa eri osa-alueessa lasten ja nuorten fyysistä toimintakykyä. Osa-alueet ovat 20 metriin viivajuoksu, vauhditon 5-loikka, heitto-kiinniottoyhdistelmä, ylävartalon kohotus, etunojapunnerrus sekä liikkuvuus.

 

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen tulokset ovat pysyneet lähes samana verrattuna vuoden 2021 tuloksiin. 8.-luokkalaisten tulokset ovat nousseet niin tytöillä sekä pojilla kaikissa testin osa-alueissa lukuun ottamatta tyttöjen etunojapunnerrusta. 5.-luokkalaisten tuloksissa muutos viime vuoteen on pieni. Vauhditon 5-loikka on heikentynyt niin tytöillä kuin pojilla. Poikien etunojapunnerrusten tulos on myös heikentynyt. Muut tulokset ovat pysyneet samassa verrattuna vuoteen 2021 tai parantuneet.

 

Fyysisen toimintakyvyn kokonaistulos ilmaisee prosenttiosuuden oppilaista, joiden fyysinen toimintakyky on mahdollisesti terveyttä ja hyvinvointia haittaavalla tai kuluttavalla tasolla. Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella kokonaistulos niin 5.-luokkalaisilla kuin 8.-luokkalaisilla on 39,9 %. Kyseinen tulos on linjassaan valtakunnalliseen kokonaistulokseen nähden, joka on noin 40 prosenttia.

 

Lisätietoja Move!-mittaustuloksista ja Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen tarkemmat tulostiedot https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/move-mittaustuloksia

 

Lähde: Valtion liikuntaneuvosto, Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus

Nuoret pelaavat jalkapalloa.
Kuva Liikunnan aluejärjestöt: Tero Takalo-Eskola