Soveltavaa rytmistä voimistelua Joensuussa

25.1.2023

Joensuun Katajan voimistelujaosto on järjestänyt keväästä 2022 soveltavan rytmisen voimistelun ryhmätoimintaa. Ryhmä on suunnattu lapsille, nuorille ja aikuisille, joilla on kömpelyyttä tai vaikeutta liikkumisessa, oppimisessa, hahmottamisessa tai sosiaalisissa tilanteissa (esim. downin syndrooma tai monimuotoinen kehityshäiriö). Rytmisessä voimistelussa harjoitellaan voimistelun perustaitoja sekä tutustutaan rytmisen voimistelun välineisiin, kuten palloon tai vanteeseen, ja harjoitellaan esitysohjelmia.


Lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä Roosa pääsi tutustumaan ryhmän harjoituksiin tammikuussa 2023. Ryhmä kokoontuu kerran viikossa Ella Ristimäen ja Noora Kantolan johdolla pari tuntia kerrallaan.  Kyseisellä harjoituskerralla ryhmä teki toiminnalleen pelisäännöt kuvia hyödyntäen, lämmitteli aarteiden haku -leikillä, venytteli, harjoitteli voimistelun perusliikkeitä sekä esitti niin pallo- kuin vanneohjelman. Harjoitukset päättyivät tanssimiseen ja pallorentoutukseen. Harjoituksissa jäi aikaa myös juttelulle ja kuulumisten vaihdolle ja kaiken kaikkiaan ohjaajat olivat onnistuneet luomaan turvallisen ja mukavan ilmapiirin.


Ohjaajien kanssa keskustellessa nousi esille soveltavan liikunnan ohjaamisen kannalta yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi ennakkoluulottomuus ja avoimuus. Myös yhdessä oppiminen ja kuulluksi tuleminen tulivat puheeksi. Konkreettisesti tämä näkyi esimerkiksi siinä, että jokaiselle osallistujalle annettiin tilaa ja aikaa kertoa omat kuulumisensa. Soveltavan liikunnan ohjaaminen ei ole rakettitiedettä, vaan tärkeää on kohdata ennakkoluulottomasti osallistujat ja ottaa heidät yksilöllisesti huomioon.


Pokali on mukana Suomen Paralympiakomitean Avoimet ovet -hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on tukea urheiluseuroja vammaisten sekä erityistä tukea tarvitsevien harrastajien mukaan ottamisessa. Seuraava Avoimet ovet -verkostotapaaminen järjestetään torstaina 16.3 klo 15.00-17.00 Itä-Suomen Liikuntaopistolla. Verkostotapaamiseen tulevat myös Ella ja Noora kertomaan, miten ovat laittaneet toiminnan käyntiin ja miten se käytännössä toimii. Lisätietoja ja ilmoittautuminen verkostotapaamiseen tästä.


Kuvat ja teksti Roosa-Maria Turunen