Seuratuki (OKM)

Seuratoiminnan kehittämistuki on tarkoitettu lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen.

Avustusta voivat hakea liikuntaa ja/tai urheilua järjestävät paikalliset, rekisteröityneet yhdistykset. Avustus myönnetään saajalle harkinnanvaraisena erityisavustuksena.

Lue seuratoiminnan kehittämistuen hakuohjeet tarkasti ministeriön verkkosivuilta (linkki alla).

Seuratuen hakemisessa aluejärjestön konsultoinnilla voi olla merkittävä positiivinen vaikutus hakemuksen käsittelyssä. Jos seuranne aikoo hakea tukea, ottakaa rohkeasti yhteyttä Pokalin seurakehittäjään!

  • jouni.lehtimaki(at)pokali.fi
  • Puh. 050 399 5508

Alla olevassa PowerPoint -diasarjassa myös hyödyllistä tietoa hakua varten.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi yli 3,8 miljoonaa euroa seuratukea

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt liikunta- ja urheiluseuroille 3 810 700 euroa seuratoiminnan kehittämistukea. Seuratuen avulla lisätään liikunnan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta eri kokoisissa seuroissa järjestämällä harrastusmahdollisuuksia erityisesti lapsille ja nuorille matalan kynnyksen toiminnan kautta.

Seuratukea myönnettiin yhteensä 312 hankkeelle. Niistä uusia hankkeita on 183 ja jatkoa aiemmalle hankkeelle 129. Hakemuksia saapui määräaikaan mennessä 695. Seuratukea haetaan vuosittain paljon ja avustusta pyritään hankekriteerien täyttyessä myöntämään aina myös uusille hakijoille tai seuroille, joille ei aikaisemmin ole avustusta myönnetty.

Avustusta saaneissa hankkeissa nousee esiin seuratoiminnan monimuotoisuus ja laaja kirjo. 

- On ilahduttavaa, että seuroissa halutaan vähentää drop outia. Se on tärkeää nuoren liikkumisen ja harrastamisen jatkumisen kannalta, mutta myös seuran elinvoimaisuuden kannalta. Seuroissa tarvitaan nuoria myös erilaisiin tehtäviin ja järjestämään toimintaa. Tänä vuonna lähes 200 hankkeessa on sisällä drop outin vähentäminen, liikunta, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist toteaa.

Drop outia vähennetään perustamalla erityisesti yli 13-vuotiaille ja sitä vanhemmille omia harrasteryhmiä, ottamalla nuoria mukaan seuran kehittämiseen sekä kouluttamalla nuoria ohjaaja-, toimitsija- ja tuomaritehtäviin. Lisäksi on hankkeita, joissa toteutetaan nuorten haluamaa toimintaa.

Perheliikuntaa, monikulttuurisuutta ja soveltavaa liikuntaa kehittävissä hankkeissa tavoitetaan myös hyvin seuratuen ydin. Harrastamisen kustannuksien hillitseminen erityisesti juuri harrasteryhmien toiminnassa on tärkeä seuratuen tavoite. Avustetuissa hankkeissa on myös toimenpiteitä, jolloin osa avustuksesta menee suoraan lasten ja nuorten liikunnan tukemiseen muun muassa seuraan hankittavien välineiden muodossa.

Myönteisen päätöksen saaneen seuran avustus maksetaan seuran tilille lähiviikkoina. Huomioitavaksi myös, että kaikki hakijat (, joita oli 695) saavat päätöskirjeen postitse seuran viralliseen osoitteeseen. Päätöskirje tulee lukea huolella ja säilyttää, kunnes hanke on päättynyt ja avustuksen käytöstä on tehty ohjeiden mukainen selvitys.

Videolla Kalevan Rastin valmennuspäällikkö Jere Pajunen kertoo, millainen seuratuen hakuprosessi oli ja miten seuratuki on auttanut Kalevan Rastin toiminnan kehittämisessä sekä minkälaista tukea Pokalilta sai seuratuen hakuprosessin aikana.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.
Opetus- ja kulttuuriministeriö, logo, Seuratoiminnan kehittämistuki (seuratuki) - pääsivu.

Jouni Lehtimäki

Seurakehittäjä

Työllisyysasiantuntija

  • jouni.lehtimaki(at)pokali.fi
  • Puh. 050 399 5508
Jouni Lehtimäki, esittelykuva.