Maali –hankkeen alkuvuosi 2019 – liikuntaa ja yhdessäoloa

25.2.2019
Maaleja tehtiin tammi-/helmikuussa niin jalkapallokentillä kuin jääkiekkokaukaloissakin!

Pohjois-Karjalan Liikunta ry:n (Pokali) Maahanmuuttajat Liikkeelle –hanke alkaa päästä puolimatkan krouviinsa, kun helmikuun aurinko jo vähän lämmittää ja laittaa hanget hohtamaan. Jos osanottajamääriä katsotaan, on suosituimmaksi ryhmäliikuntalajiksi noussut - yllätys yllätys - jalkapallo. Rantakylään valmistunut uusi jalkapalloilulle pyhitetty halli on saanut paitsi paikalliset jalkapalloseurat, myös Maali – hankkeessa mukanaolevat nuoret kirmaamaan innolla pallon perässä. Olosuhteet hallissa ovat todella hyvät ja vihreä tekonurmi suorastaan houkuttaa peleille. Kävimme tammikuisena pakkaspäivänä yli kahdenkymmenen pelaajan ja viiden eri kansallisuuden voimin tutustumassa halliin ja testaamassa maaliverkkojen kestävyyttä.

Kuten Maahanmuuttajat Liikkeelle –hankkeen perusajatukseen kuuluu, lajikirjo muotoutuu nuorten toiveiden pohjalta. Kävimme paikallisen seuran ohjaajan vetämällä Bujinkan Budo Taijutsu –tunnilla opettelemassa itsepuolustustaitoja. Lajissa ei kilpailla toisia vastaan vaan pyritään haastamaan itsensä ja opetellaan mm. liikkumista eri tavoilla. Hyvä mieli tuli kaupanpäällisiksi ja varmasti otamme tunnin vielä uusiksi! Vanhoista tutuista lajeista suosiotaan ovat lisänneet seinäkiipeily ja salibandy, mutta myös kehonhuollolle on oma vankka kannattajakuntansa. Monet nuorista haluavat olla kaikissa eri liikunnoissa mukana ja mikäs sen hauskempaa! Kehonhuoltoon on saatu vaihtelua eri ohjaajilla, joilla jokaisella on omat vahvuusalueensa. Esimerkiksi tällä viikolla kokeilemme Rope Skippingiä eli naruhyppelytuntia, ja edellisen viikon tunnin veti hienosti ja hallitusti hankkeen mukana asiakkaana oleva nuori – sehän on sitä vertaisohjaajuutta parhaimmillaan!

Yksilöohjauksiin tulee lähes viikoittain uusia nuoria mukaan, ja heidän kanssaan lähdemmekin aina suunnitteluista ja perusteista liikkeelle. Mukaan on varmasti helppo tulla, vaikka tuntuisi ettei osaa yhtään mitään ja kuntosalilaitteetkin näyttäisivät pelottavilta hirviöiltä. Eräs tyttö osoitteli laitteita ja kommentoi näin kun menimme ensimmäisen kerran salille: ”Tuo on kyllä pelottava! Ihan kuin jokin kidutuslaite!”, mutta pienen alkututustumisen jälkeen senkin laitteen kanssa on toimeen tultu. Hankkeen alusta asti mukana olleet ovatkin jo kokeneita salitreenareita ja heidän kanssaan on pidetty välipalaveria ja muokattu saliohjelmaa niin, ettei kroppa pääse tottumaan ja kehitys voi jatkua. Tavoitteena on huomioida pienikin kehittyminen ja yritämme myös pukea sen sanoiksi.

Talvi on ollut luminen ja pakkastakin on pidellyt melko mukavasti, oikein kunnon talvi siis! Tätähän ei tietenkään sovi jättää hyödyntämättä liikuntamahdollisuuksia mietittäessä, ja niinpä olemmekin käyneet säännöllisesti myös pelaamassa jääkiekkoa. Mukana on ollut myös ensi kertaa luistimia kokeilevia ja hyvin on pystyssä pysytty! No välillä täytyy tietysti käydä tutkimassa jään pinnan ominaisuuksia vähän lähempää, mutta kypärä kun on päässä niin se ei haittaa mitään. Hauskaa on ollut ja se lysti jatkuu niin kauan kunnes jäät sulavat alta. Suunnitelmissa on lähiaikoina käydä myös Lykynlammella makkaranpaistossa ja lumikenkäilemässä, sekä mahdollisesti kaivamme myös sukset ja sauvat esille maaliskuun aikana.

Lisätietoja: Arto Ilvonen, Maali -hankkeen koordinaattori, arto.ilvonen@pokali.fi p. 050 524 7858