Maali -hankkeen marraskuusta harmaus kaukana!

5.12.2018

TFW -soturit
TFW -soturit
Hauskaa oli!
Hauskaa oli!

Usein kuultu väite marraskuun harmaudesta ja masentavuudesta on Maali –hankkeen toimesta vääräksi todistettu. Lisää nuoria eri kansallisuuksista on lähtenyt mukaan toimintaan ja hymyt näyttävät vain levenevän ilmojen kylmetessä. Innostumisen kokemuksia, positiivisia havaintoja omasta kehittymisestä liikunnan parissa ja hyvänmielenilmauksia on kommenteissa tuotu usein esille. Marraskuun lähetessä loppuaan Maali –hankkeessa on mukana 26 nuorta, joista ulkomaalaistaustaisia on 13.

”Kynnyksenylittämiskompleksia” vastaan on lähdetty taistelemaan yksilöohjauksen keinoin, jossa on mukana nyt 14 nuorta, toiset useita kertoja viikossa, toiset rauhallisempaan tahtiin. Erityisesti henkilökohtaista kuntosaliohjausta ja kaveria salille on toivottu nuorten taholta paljon. Kynnys mataloituu huomattavasti ja alkuun pääseminen helpottuu, kun saa käteensä selkeät ohjeet. Laitteet, liikkeet ja salikuviot katsotaan kaikessa rauhassa yhdessä – niin pitkän ajan kuin nuori ohjausta toivoo. Jokaisen kanssa on ensin istuttu alas ja suunniteltu tulevaa: Mikä on tämänhetkinen tilanne, terveys, motivaatio ja mitä tavoitteita ja toiveita nuorella on? Yksi haluaa liikunnasta hyvää mieltä, toinen uskallusta liikkeelle lähtemiseen, kolmas taas kasvattaa lihaksiaan.

Välillä on hyvä tehdä uusia aluevaltauksia ja kokeilla ennen kokemattomia! Eräänä marraskuisena iltana tartuimme miekkoihin ja kävimme taistoon. Paikkana oli Mutalan koulun liikuntasali ja lajina keskiaikainen miekkailu. Asiantuntevassa ohjauksessa kävimme läpi perusasentoja, otteita ja lyöntien liikeratoja. Tunnelma oli rento ja osallistujista näkyi arvostus lajia kohtaan: Käytössä oli mm. 1500-luvun tyylisiä housuja ja takkeja ja ohjaajien lajituntemus hyvällä tasolla. Historiallinen miekkailu on puolikontaktilaji, joten kaverin kanssa sparraus kuuluu harjoituksiin ja vauhdikkaassa menossa kyllä hiki tulee nopeasti!

Harrastepankin ja Maali –hankkeen yhteiset ryhmäliikunnat pyörivät myös marraskuussa viikoittain. Tiistaisin haetaan uusia ulottuvuuksia seinältä Joensuun Areenan seinäkiipeilypaikalla, keskiviikkoisin huolletaan kehoa Vesikon salissa ja torstaisin on vuorossa palloilut salibandyn ja futsalin merkeissä. Kehonhuollossa olemme tutustuneet erilaisiin välineisiin ja ottaneet mukaan myös kevyttä lihaskuntojumppaa. Gymstisk, kahvakuula ja jumppapallo ovat jo tulleet tutuiksi ja tehokkaiksi välineiksi todettu. Musiikkivalinnat tunneilla ovat välillä saaneet aikaan naurunpurskahduksia, mutta pääasiahan onkin saada iloiset ilmeet osallistujille, tavalla tai toisella.

Vielä marraskuun aikana ehdimme kokeillla toiminnallista liikuntaa Training for warriors –salilla. Hiki tuli ja taas löytyi ihan uusia lihaksia kropasta!

Lisätietoja:

Hankekoordinaattori Arto Ilvonen, arto.ilvonen@pokali.fi, p. 050 524 7858