”Tämä oli ihan huippu juttu!” Hyvinvoiva nuori ammatissa ja arjessa -hankkeen yhteenvetoa

27.10.2017Lokakuu lähestyy loppuaan ja ensi viikolla hanke tulee päätökseen. On siis aika tehdä vähän yhteenvetoa ja katsoa, että mitä vuodessa ehdittiinkään tehdä ja mitä saatiin aikaan.

Hanke käynnistyi 1.11.2016 ja melko tohinalla lähdettiin heti hommiin. Ensimmäiset nuoret tapasin jo heti marraskuussa ja yksilöohjaukset käynnistyivät. Ensin mukaan tuli nuoria ammattiopistosta, sisustuksen ja pintojenkäsittelyn aloilta. Vuoden 2017 alusta mukaan tuli myös nuoret Ohjaamon kautta. Myös Harrastepankin toimintaan hypättiin heti mukaan jo sen pilotointi vaiheessa.

Yksilöohjauksessa oli koko hankkeen aikana mukana yhteensä 16 nuorta, 3 nuorta Ohjaamon kautta ja loput ammattiopistosta. Näistä 6 oli mukana alusta loppuun asti. Tapaamisia oli noin kerran viikossa, jolloin nuoren kanssa liikuttiin yhdessä ja erilaisia lajeja kokeilemalla pyrittiin löytämään nuorelle mielekäs harrastus. Toiminnan lomassa sujui leppoisat keskustelut niin terveellisistä elämäntavoista, levosta ja liikunnasta, kuin arjen kuulumisista ja mieltä askarruttavista asioistakin. Nuorten oli mahdollista tehdä myös hankkeen aikana erilaisia testauksia, joista muun muassa firstbeat-hyvinvointianalyysi sai kiitosta. Firstbeat antoi täsmällistä ja erilaista palautetta omasta arjesta ja hankkeen myötä nuori sai ainutlaatuisen tilaisuuden siihen. Yksilöohjausta toteutettiin nuoren toiveiden ja tavoitteiden pohjalta nuoren kanssa yhdessä suunnitellen. Suuressa osassa oli luottamussuhteen syntyminen nuoren kanssa. Kun yhteinen sävel ja luottamus löytyivät, oli helppo toimia ja yhdessä voitiin pohtia vaikeitakin asioita ja löytää niihin ratkaisuja sekä ennen kaikkea innostaa ja kannustaa nuorta. Monelle nuorelle viikoittaisista tapaamisista tulikin viikon kohokohtia, jolloin pääsi tekemään ja kokemaan kaikkea uutta ja mukavaa.

Yksilöohjauksen myötä nuoret löysivät arkeen rytmin ja säännöllisyyttä sekä motivaatiota omasta hyvinvoinnista ja koulunkäynnistä huolehtimiseen. Poissaolot vähenivät lähes nollaan ja arjenvalintoja osataan nyt tehdä oma hyvinvointi edellä. Kiinnostus terveellisestä ruokavaliosta on herännyt, jonka seurauksena painoakin on tippunut. Yksi parhaimmista palautteista on ollut huomata liikunnan kipinän syttyminen nuorissa. Kun verrataan hankkeen alussa täytettyjä liikuntapiirakoita lopuksi täytettyihin, on piirakka saanut täytteeksi monipuolista liikuntaa useita kertoja viikossa. Nuoret ovat hoksanneet myös hyötyliikunnan merkityksen, eikä liikunnan tarvitse aina olla sitä ”hikijumppaa” tai saliharjoittelua ollakseen tehokasta ja hyödyllistä. Nuoret asettivat hankkeen aluksi itselleen melko isojakin tavoitteita. Tavoitteiden toteutus jatkuu vielä ja ne jäävät nyt jokaiselle pidemmän ajan tavoitteiksi, jota varten he saivat hankkeen toiminnasta hyviä eväitä. Yksi nuori kommentoikin lopuksi hyvin: ”Pyrin nykyään kiinnittämään enemmän huomiota syömiseen, liikkumiseen ja lepoon, vaikka en aina pääsekään tavoitteisiin.”

Lisäksi kerran kuukaudessa toteutettiin yhteisiä lajikokeiluja, joihin kaikki yksilöohjauksessa mukana olevat nuoret saivat halutessaan osallistua. Hankkeen aikana oli 12 lajikokeilukertaa, joissa oli osallistujia 36 (2-5 nuorta/ kerta). Lajitoiveet tulivat nuorilta ja tavoitteena oli tuoda Joensuun alueen liikuntapaikkoja ja lajitarjontaa tutuksi, jos sieltä joukosta vaikka löytyisi jollekin mielekäs harrastus. Kävimme muun muassa joogaamassa, lumikenkäilyretkellä, tankotanssimassa, maastoratsastuksella islanninhevosilla sekä viimeisimmäksi ohjatulla kuntopompputunnilla trampoliinipuistossa. Lajikokeilujen myötä nuoret saivat myös rohkeutta kokeilla uutta sekä ylipäätään käydä uusissa paikoissa. ”Parasta oli erilaisten liikuntalajien kokeilu, yksin ei tule lähdettyä. Ajatus siitä, että liikuntalajeja voi kokeilla, vaikka ei olisikaan oma juttu tai tulisi tavaksi.” Lajikokeilujen myötä nuoret kertoivat löytäneen osaksi omaa arkea esimerkiksi kuntosaliharjoittelun, spinningin sekä ratsastuksen.

Näiden lisäksi nuorille tarjottiin erilaisia työpajoja teemoilla liikunta, hyvinvointi ja uni & lepo. Työpajojen tarkoituksena oli jakaa nuorille tärkeää tietoja teemoista, haastaa pohtimaan ja keskustelemaan sekä he saivat myös vertaistukea toisiltaan. Lisäksi Martoilta tilattiin kahden kerran ruokakurssi teemalla ”Terveellistä ruokaa opiskelijabudjetilla”. Ensimmäisellä kerta koostui luennosta ja toisella kerralla päästiin itse kokkaamaan. Harmiksi ainoa mahdollinen ajankohta oli hieman huono toukokuun lopussa, mistä syystä osallistujia oli vain 2-3. Ruokakurssi oli kuitenkin tykätty.

Keväällä ammattiopistossa koulutettiin 6 vertaisohjaajaa. Koulutuksen teemoina olivat tapahtuman järjestäminen, ohjaaminen ja ohjaajana toimiminen. Koulutuksessa aloitettujen suunnittelujen pohjalta vertaisohjaajat järjestivät 10.5. Unelmien liikuntapäivän koko oppilaitokselle. Tarkoituksena myös olisi, että he järjestäisivät myös jatkossa pitkin lukuvuotta erilaisia tapahtumia ja tempauksia opiskelupäivien aktivoimiseksi. Tarkoitus oli pitää vielä toinen vastaava koulutus syksyllä, mutta se valitettavasti jouduttiin perumaan osallistujapulan takia.

Kaupungin Harrastepankki on toiminut pienillä osallistujamäärillä useita kertoja viikossa loma-aikoja lukuun ottamatta. Harrastepankki tarjoaa maksutonta harrastustoimintaa 16-29-vuotiaille mukana olevien organisaatioiden nuorille (Nuorten palvelukeskus, Nuorisoverstas, Setlementti…). Ohjelmassa on ollut joka toinen tiistai ohjattua kehonhuoltoa ja joka toinen voimaharjoittelua. Torstai on ollut lajikokeilujen päivä, jolloin tarjolla on ollut muun muassa seinäkiipeilyä ja melontaa. Viikot ovat sisältäneet lisäksi lautapelien pelailua nuorisokeskus Whisperissä sekä ohjattua toimintaa museolla. Harrastepankki jatkaa edelleen toimintaansa osana kaupungin nuorisopalveluja. Harrastepankin toimintoja voi vilkaista kalenterista https://nuortenjoensuu.fi/fi/etusivu/harrastepankki#.WfG0Xjtx2Uk .

Nuorten parissa työskenteleville aikuisille tarjottiin Case-työpajaa teemalla Lisää liikettä nuorten arkeen digihöystein. Työpajaa oli tulossa pitämään Smart Moves-hankkeen hankepäällikkö Katariina Autio. Työpajassa ajatuksena oli antaa vinkkejä ja ideoita nuorten arjen aktivointiin mielenkiintoisella tavalla sekä esitellä Harrastepankin toimintaa. Valitettavasti osallistujia ilmoittautui vain muutama, joten työpaja peruttiin.

Hanke eteni pitkälti suunnitelmien mukaan ja nuorilta on saatu hyvää palautetta. Hanketta on ollut ilo tehdä, nuorten kanssa yhdessä ylä- ja alamäkiä kulkien, mutta lopulta aina on tultu voittajina maaliin. Näillä eväillä on hyvä jatkaa.

 

Aurinkoa syyspäiviin,

Mira Kostamo

Hankekoordinaattori, mira.kostamo@pokali.fi p. 050 523 5695