”Monipuolisesta arkiliikunnasta on tainnut olla hyötyä!” Hyvinvoiva nuori ammatissa ja arjessa –hankkeen syyskuun kuulumisia

2.10.2017

Viimeisiä hankkeen kuulumisia täältä kirjoitellaan. Syyskuu meni hujauksessa ja lokakuu, hankkeen viimeinen kuukausi, pyörähti käyntiin.

Mukana hankkeessa on tällä hetkellä 6 Peltolan opiskelijaa, joista 3 on aktiivisesti mukana yksilöohjauksissa. Ohjaamon nuorista mukana on edelleen kolme.

Hankkeen lähestyessä loppuaan olemme aloittaneet nuorten kanssa tekemään lopputestejä. Kaikille nuorille testejä ei aloitusvaiheessa tehty lähtötasosta, tarpeista ja tavoitteista johtuen, mutta osa innostui tekemään testit kuitenkin nyt lopuksi. Vertailukohtaa meillä ei heille omiin tuloksiin tietenkään ollut, mutta nuori sai tietää tämän hetken tilanteen, mikä oli heille pääosin positiivinen yllätys.

Testausten lisäksi syyskuun yksilöohjaukset ovat kuluneet kuntosaliohjelmia päivitellen ja uusia ohjelmia yhdessä kuntosalilla läpikäyden, erilaisiin ryhmäliikuntatunteihin tutustuen ja lenkkeillen. Myös mm. uusi Mehtimäen ulkokuntosali on osoittanut kiinnostusta ja olemme käyneet monen nuoren kanssa tutustumassa siihen. Ulkokuntosali onkin herättänyt keskustelua perinteisen lenkkeilyn monipuolistamisesta, kuinka esimerkiksi lenkin varrella voi tehdä lihaskuntoliikkeitä tai pyörähtää vaikkapa juuri ulkokuntosalille. On ollut hieno huomata, kuinka nuoret alkavat sisäistää monipuolisen liikunnan ajatusta ja oppivat laajentamaan lihaskuntoharjoitteluakin perinteisen kuntosalin ulkopuolelle. Se mahdollistaa mm. sen, ettei aina tarvita kalliita salijäsenyyksiä, että voi liikkua ja urheilla monipuolisesti ja tehokkaasti.

Uutena lajina kokeilimme kolmen nuoren kanssa ilmapilatesta, jossa erilaisia rauhallisia mutta tehokkaita keskivartaloharjoituksia tehtiin ilmassa roikkuvan liinan avulla. Se oli uusi ja mielenkiintoinen kokemus.

Yksilöohjaukset jatkuvat vielä syyslomaan asti ja sitten ohjaukset laitetaan jokaisen nuoren kanssa pakettiin, jolloin vielä istutaan nuoren kanssa alas ja pohditaan yhdessä kulunutta vuotta ja mitä eväitä hankkeesta on tarttunut mukaan.

Nuorten kanssa työskenteleville aikuisille on vielä lokakuussa tulossa Case-työpaja, ”Lisää liikettä nuorten arkeen digihöystein”. Työpajaa tulee pitämään Tampereelta Smart Moves –hankkeen hankepäällikkö Katariina Autio, joka on pitänyt paljon työpajoja ja seminaareja nuorten liikkeen lisäämiseen ja istumisen vähentämiseen liittyen. Työpajan päätteeksi on luvassa vielä ohjattua kehonhuoltoa samalla tutustuen kaupungin Harrastepankki toimintaan.

 

Lokakuun loppupuolella kirjoittelen vielä hankkeen viimeiset kuulumiset ja kokoan kuluneen hankkeen ajalta ajatuksia kasaan.

 

Mukavaa syksyn jatkoa,

Mira

Hankekoordinaattori, mira.kostamo@pokali.fi p. 050 523 5695